Køb Det Bedste Løbehjul - Trick Løbehjul, Transport til Børn og Voksne

Her i 2021 er det som forældre blevet endnu mere svært at gennemskue hvilket løbehjul man skal købe.

Jeg har derfor skrevet, denne 2021 guide, for at hjælpe dig (med at hjælpe dig selv), med at identificere hvilket "type løbehjul" du skal vælge.

Min viden baserer sig på 10 år salg af alle typer af løbehjul - så jeg ved efterhånden del om hvad som fungerer til hvilke aldergrupper.

Læs med :-)

Vælg det Bedste Løbehjul - GUIDE 2021

Sidst i denne artikel, har bringer vi TEST af transport løbehjul. Her kan du på en let måde få det overblik du måske mangler.

Da vi ofte bliver kontaktet af forældre, som ønsker at købe DET RIGTIGE til deres børn, tænker jeg det er på sin plads at skrive denne artikel som indeholder ALT om løbehjul, som en hjælp til jer der gerne vil læse og forstå selv. Derfor har jeg døbt den – verdens længste artikel om løbehjul.

Løbehjul har været populært i mange år. Specielt ”transport løbehjulene” – det er dem som har lidt større hjul og kan justeres i højden (styret …eller baren som du også vil lære senere i artiklen). Men indenfor de seneste par år, er det trick løbehjulet som er blevet HOT.

Lad os sammen kigge på de typer af løbehjul der findes.

Typer af løbehjul

Der findes 3 hovedgrupper af løbehjul

1)      Løbehjul Til Transport

2)      Trick Løbehjul

3)      Løbehjul til sjov

TIP: Vælger du det RIGTIGE løbehjul, til det RIGTIGE formål - slipper du for at skuffe dit barn. Læs med herunder...


Er du havnet på denne artikel fordi, du har en reklamation - så kan du springe hertil og læse mere.


Transport løbehjul


Formål
: Det primære formål med et transport løbehjul, er at du eller barnet skal fra punkt A til B. Der skal rulles, måske skal man med bus hvor det skal pakkes sammen og igen slåes ud når man skal rulle videre.

Egenskab: Transport løbehjulet er spinkelt. Det er målet at det skal have en lav vægt så det er let at bære, og LET at skubbe fremad så man kan opnå en høj fart uden at bruge for mange kræfter. De skal have så store hjul som muligt – da store hjul netop har langt lettere ved at køre over små ujævnheder.

Svagheder: Da transport løbehjulet netop har et spinkelt design / arkitektur, kan det under ingen omstændigheder holde til man laver tricks på det. Derfor: Har du den mindste mistanke om dit barn kunne finde på det – så skal du hellere kigge efter et trick løbehjul (det gennemgås i 2) herunder.

Transport løbehjul fås både til børn og voksne. På billedet herunder, kan du se tre typer løbehjul. 

De to til venstre, er den primære forskel, at hjul diameteren er forskellig. Større hjul giver mere fart. Derfor skal du som udgangspunkt vælge så STORT et hjul som muligt. Men omvendt skal du kigge på "laveste styrhøjde" og om denne er "lav nok" i forhold til barnet.

 Typer af transport løbehjul

 

Det ene er med 145mm hjul. Det er beregnet til mindre børn, som skal i gang på et tohjulet løbehjul. Af praktiske årsager er hjulene KUN 145mm da de ”små børn” gerne skal kunne træde op på decket / trinbrættet. Det ville de ikke kunne gøre i samme grad, hvis det var med 200mm hjul. Selve styret kan indstilles meget lavt, så selv de mindste kan få hovedet godt fri over styret. 

Vi har her i 2021 set en tendens til de små børn ELSKER løbehjul med LYS hjul - det kan du overveje. 

I midten (RASK 200) ser du det perfekte transport løbehjul til store børn og voksne. Det kan let foldes sammen, så du kan have det med i bus/tog/bil. Det kan bæres som en taske i den rem som følger med. Når vi skriver det perfekte - så er det fordi det er meget ALLROUND med lav vægt, stor hastighed og en solid lukke mekanisme som er integreret i selve løbehjul (modsat mange andre - hvor de har en plastik krog).

Løbehjulet helt til højre, Raven AIR, har lufthjul. Lufthjulet er smart hvis du skal køre meget på grus. Herved vil du opleve at komme lettere frem. Omvendt har lufthjul den gene at de jo kan punktere. Men jeg plejer at anbefale lufthjulet - hvis du feks som barn skal køre over et langt stykke med GRUS - på vej til skole mm. Er det ikke tilfældet - så vælg hellere det i midten med gummihjul.

Vi har mange virksomheder som kunder, som netop køber løbehjul til sine ansatte. Det er ofte fordi de skal køre indendørs - og længere afstande måske 1 km. Her er det afgørende at de ikke bruger for meget tid på at komme fra A til B. Og det kan løbehjulet hjælpe dem med at spare. Det er derfor SYGEHUS, UNIVERSITETER mfl køber vores løbehjul, og så fordi de feks som RASK 200 løbehjulet er utrolig solidt og god til prisen !.

Ja og så må vi jo ikke glemme de helt små. Til kategorien transport løbehjul hører de trehjulede til de små børn. Det er en anden form for transport de små har. Men her er deres behov, at de netop ikke kan holde balance endnu (side værs). Derfor er de nødt til at have 3 hjul på.

Trehjulet løbehjul til de små drejer sådan

Alle trehjulede løbehjul IDAG i 2021 laves med 2 hjul foran og 1 hjul bagpå. Det gør de, fordi barnet har langt lettere ved at skubbe sig fremad - ud at støde foden ind i det bagerste hjul.

IGEN HER, ses tendensen at løbehjulene er med LYS HJUL. Til stor glæde hos de små børn.

Vi sælger flere typer og kvaliteter af trehjulede løbehjul. Det er klart at FUN PRO modellen er den ypperste.

Som du kan se af herover på billedet, så drejer dette løbehjul ved at skubbe styret fra side til side - det gør barnet har let ved at køre ligeud og kun kommer til at dreje hvis man skyder vægten på styret en den ene eller anden retning.


Se >> Alle almindelige løbehjul NU  <<

Hop direkte til sektion hvor du får af vide hvor højt et løbehjul skal være?


Trick løbehjul

RASK PRO A+ trick løbehjul

Her ses RASK PRO A+ trick løbehjulene som er noget af det ypperste på markedet.

Formål: Trick løbehjulet, kan sammenlignes med en sprinter i atletik. Det er bygget til at køre korte afstande, skal være MEGA stærkt, kunne eksplodere og klare et stort pres når der laves vilde stunts.

Egenskaber: Du kan kende trick løbehjulet på de ”små hjul” som ofte er 100 mm eller 110 mm. Hjulene er små for at bevare styrken. Kernen i hjulet har lettere ved at bevares intakt når hjulet er lille. En anden egenskab er at baren/ styret – IKKE må kunne justeres i højden. Det har samme faste højde. Det har det for at sikre der ikke rasler skruer ud når der køres på ramper.

Svagheder: De små hjul gør løbehjulet ikke er velegnet til lange kørsler. Idet det ”KUN” har hjul som er halvt så store som et transport løbehjul, stopper det langt lettere når du kører over små sten på fortovet, end det klassiske transport løbehjul. Men selvfølgelig kan man sagtens bruge trick løbehjulet til transport. Det er vigtigt du husker på, du ikke må lave bremse spor på et trick løbehjul. Det gør du slider hjulene firkantede og der opstår det man i fagsprog kalder for ”flat spot”. Det gør det bumper når man kører – vildt ubehageligt at køre på. Og man må købe nye hjul.

 

Vi har lige indsat to video som viser hvordan et Apollo trick løbehjul ser ud.

Du kan købe trick løbehjul i mange prisklasser. En tommelfinger regel er, jo ældre barnet er, jo dyrere trick løbehjul skal du købe. Det holder selvfølgelig ikke i praksis. Men jo dyrere det bliver, jo flere forstærkninger er der indbygget i det så det kan klare det større barns større tricks. (giver det mening?)

Et begynder trick løbehjul har ingen kompression. Det betyder, at det ikke har nogen ”stød absorbering” indbygget som kan tage imod de hårde stød der opstår når der køres på ramper. Derfor ser man ofte begynder trick løbehjul i prisklassen under 1000 kr.

De elementer som kan gøre løbehjulet dyrere:

-          Alu hjul
-          Mærkevare
-          Alu vs stål

Se >>ALLE Trick Løbehjul NU <<

Trick Løbehjul højde på styret

Så til det vigtige punkt indenfor trick løbehjul - nemlig HØJDEN på styret.

Jeg ved du på nettet mange stedet kan læse, at den optimale højde et trick løbehjul er så det rammer mellem hofte og navle. Men det passer bare ikke hvis du har med de mindre børn at gøre. Her anbefaler vi:

Styret skal være mellem navle og brystkasse

Forklaring: De yngre børn, bruger IKKE 100% af deres tid på en skaterrampe. De bruger også trick løbehjulet til at køre til og fra skole. Altså som transport løbehjul. Derfor, er det her hensigtsmæssigt at styret er noget højere - da det ellers er ubehageligt at køre foroverbøjet.

Jeg gentager derfor lige: Skal du købe trick løbehjul til et barn som feks er 6-9 år - vil jeg hellere anbefale dig du køber et om har en styrhøjde som er mellem navle og bryst. Jo mere de vil bruge løbehjulet på skaterbane - jo tættere omkring navlen skal det være.


Lad os nu lige kigge på hjulene....

Jeg forklarer lige her. Inde i midten af hjulet på de fleste begynder trick løbehjul er det vi kalder KERNEN. Den kan være lavet af plastik eller aluminium. Se herunder.

Det venstre hjul har plastik eger – og det grønne har alu core/kerne. Det er klart at med en alu kerne er hjulet langt stærkere end plastik. Det gør det ikke bliver ekset. Alu er dyrere end plastik. Derfor koster det mere. Men selve gummiet på hjulet er også ofte hårdere som gør hjulet har en længere holdbarhed. Og det er jo godt. Derfor er de begynder trick løbehjul som har alu kerne hjul dyrere. Ja og så er der selve kuglelejet inde i midten af hjulet som også kan være af en bedre kvalitet. Her taler man om ABEC-tallet (det forklares senere i artiklen) . Jo større tal jo bedre og jo dyrere. 

Globale mærkevarer løbehjul som Slamm og Maui koster også mere end f.eks Black Dragon og My Hood – selvom der i virkeligheden er tale om det samme løbehjul på specifikationerne. Sådan er det bare. Men de bliver dyrere, fordi der på mærkerne ofres langt flere penge på markedsføring – og det koster penge. Der afholdes ofte flere events rundt omkring for at drive sporten fremad – og det er de store mærker som betaler det gilde.

Den sidste ting som gør løbehjulet dyrere er hvis det er lavet af aluminium frem for stål. Aluminium er et lettere materiale end stål. Men det er også dyrere. Alle producenter af trick løbehjul stræber mod at lave LETTE løbehjul. Men det er klart at prisen har også en indflydelse. Derfor skal du ALTID være meget skeptisk når du ser meget BILLIGE løbehjul – for så vejer de sikkert et HALV TON. F.eks kunne de beskrives som de kan tåle 120 kg. Det er et godt eksempel på det er noget galt. Stål er meget stærk. Når det kan tåle HØJ max belastning lugter det af stål. (en god tommelfinger regel).

Lad mig lige knytte en lille kommentar til hjulet. For på trick løbehjul er der opstået en ny gren af løbehjul som kan køre OFFROAD. Det er skabt til de unger som gerne vil tage løbehjulet med ud på en BMX bane eller køre til og fra skole – og så bor de på en grus vej. Løbehjulet hedder en Dirt scooter (jord løbehjul). Det er trick løbehjul med lufthjul.

 

Løbehjul til sjov

Den sidste kategori af løbehjul hører til dem vi ofte ser i SFO´en. Her kører de mest mærkelige køretøjer rundt. Jeg vil vælge at fremhæve det trehjulene løbehjul. (ses herunder)

Formål: Løbehjulet skal underholde. Det skal ikke nødvendigvis transportere dig hurtigt frem – det skal være sjovt at betjene.

Egenskaber: Et trehjulet løbehjul er stærkt når vi taler småkørsel rundt i skolegården. Det er bygget til korte distancer. Det har håndbremse så du let kan stoppe uden at skulle stikke fødderne ned.

Svagheder: Det er ikke bygget til tricks. De store hjul og selve konstruktionen er spinkel, så det rasler hurtigt fra hinanden hvis man laver tricks på det. Ydermere har det bremse kabel på. Undlad at hiv i kablet så går det i stykker. Til gengæld er det super sjovt at køre på.

 

 

Ordbog over løbehjuls ord

Jeg elsker når jeg ved hvad ord betyder. Specielt når det er tekniske ting, hvor det specielle ord gør jeg forstår hele sammenhængen. Derfor har jeg lavet denne ordguide til dig som skal købe, reparere eller blot læse om dele på løbehjulet.


ABEC: ABEC er en standard der beskriver kvaliteten af det kugleleje som feks sidder i hjulet. Tallet viser hvor mange kuglelejer lejet består af. Jo bedre leje jo større tal. Mange små kugler i lejet betyder trykket fordeles på flere kugler og giver en bedre fremdrift. Samtidig er den enkelte kugle ikke så sårbar fordi der findes kugler at fordele trykket på. Har du feks et abec 3 leje – og den ene kugle ruster – så går der ikke langt tid før alle 3 trykkes i stykker.

Alu hjul: Betegner det materiale som ”MIDTEN” af HJULET på trick løbehjulet er lavet af. Det betyder, det er lavet af aluminium som er stærkt og let

Bar: Styret på løbehjulet kaldes bar. Det kan have forskellige udformninger som et T – så hedder det en T-bar.

Bremser: På de fleste løbehjul, sidder der en flex fender bremse. Det er et stykke metal du træder ned på hjulet som gør det standser. På enkelte, specielt trick løbehjul, sidder der en fjeder bremse. Den er LET at trykke ned på hjulet – men samtidig har den langt lettere ved at blokere hjulet. Herved kan der opstå det som hedder ”flat spot”

Clamp: Clampen holder BAREN (styret) fast. Den spændes ofte fast med 3 eller 4 bolte.

Compression: Systemet som er indbygget i de dyrere trick løbehjul, så det absorberer stødene fra de tricks der laves – så selve kuglelejet i headsættet ikke ødelægges.

Deck: Selve trinbrættet på hjulet kaldes for decket.

Flat spot: Begreb der betyder der er lavet et bremsespor med løbehjul, så selve hjulet er slidt FLADT på et stykke. Er det gjort flere gange i træk – vil barnet pludselig have slidt hjulet 5 kantet – og måske klage over det bumper.

Forgaffel: Forgaflen holder forhjulet på løbehjulet. Den skal helst på et trick løbehjul være one-piece, altså i ET stykke – så holder den længere.

Griptape:
Det stykke sandpapir som man står på. Det kan skiftes ud som en klistermærke og hives af og nyt kan sættes på.

Pegs: Pegs er små ”rør” du kan sætte på ”siden” af hjulet så ungerne kan STÅ på PEG´en og lave tricks. De kan også grinde på PEG´en – altså glide – ved at lande på PEG´en.

PU: Dette begreb bruges ofte om plastik hjul til trick løbehjulene. Det betyder selve kernen er lavet af plastik.

 

Typer af tricks man kan lave på trick løbehjul

Hele pointen med et trick løbehjul, er du kan lave en masse tricks. Vi vil her nævne et par stykker af dem. Det er sjovt at lave tricks. Og det er især sjovt når man begynder at mestre de sværere. Husk nu beskyttelsesudstyr på albue, knæ og hjelm – og gerne tand beskytter.

Bunny Jump: Du hoppe som en kanin. Dvs løftet begge hjul fra jorden og lander igen. Dette trick er ofte det, som de fleste starter med.

Tailwhip: Det er noget sværere at lave dette trick, som er et bunny jump hvor man får svunget decket rundt MENS man hopper. Det svære ligger i at ramme ned på decket igen når man lander. Det skal times præcis.

Barspin: Her skal du have baren drejet hele vejen rundt, mens du hopper. Igen det svære ligger i at er baren ikke drejet hele vejen rundt når du lander – kører løbehjulet i en anden retning en fremad – så mister man ofte balancen.

360: Dette trick er svært. Her skal du blive stående på løbehjulet og have baren og hele løbehjul og dig rundt 360 grader for igen at lande og køre fremad. Det kræver en del øvelse.

 

Test af almindelige løbehjul til børn

 

Vi sukker efter TEST af løbehjul, som viser hvad vi skal vælge. Hvilket løbehjul egner sig bedst til vores børn? Hvor får jeg mest for pengene? Hvilket løbehjul er BEDST til prisen?

Når man tester er det UMULIGT at vise alle disse parametre på EN gang. Men derfor synes jeg ikke i skal snydes for vores professionelle holdning til de enkelte forskelle og ligheder – listet op i en tabel – så du LET får et overblik og kan sammenligne dem.

Som alle gode tests, har vi udvalgt en række løbehjul som ligger i flere forskellige prisklasser. 

Vi har udvalgt ud fra følgende kriterier:

1) bruges til transport
2) skal kunne klappes sammen
3) skal kunne justeres i højden og passe til flere aldre

 

De 3 løbehjul vi har udvalgt til vores test er:
1) Rask 200 mm Transport løbehjul
3) Apollo Phantom 200 mm transport løbehjul
3) Nils 230 mm Transport løbehjul


Ja jeg ligesom du er utålmodig efter hvad testen viser – vælger vi er vise RESULTATET FØRST, og så kan du få forklaringen bagefter. Det kommer her:

Som du kan se i tabellen, er er det Nils 230 mm og RASK 200 mm som har høstet den høstede score. De er jo dyrest, mest solide, giver den bedste kørsel så det er jo ikke overraskende at de vinder.

 

Kigger vi feks på NILS 230 (TEST VINDER), så har det et stort forhjul på 230 mm som gør det langt lettere end de øvrige – drøner over ujævnheder i underlaget. Store hjul giver bare lettere fremdrift. Som du kan se kan de højdejusteres utrolig meget. Dvs det kan dække mange aldre og højder. Det har skærme både for og bag. Det er hensigtmæssigt hvis du kører på asfalt med lidt mudder og vand på – så du ikke bliver sprøjtet til. Og på baghjulet har det så yderligere en stænk klap som sidder som forlængerdel på bremsen – for at være sikker på det ikke sker.

 

RASK 200 mm løbehjulet (Flot nr 2), høster mange point fordi det i hele betjeningen når man åbner og lukker - udviser stor stabilitet. KLIK KLIK siger det solidt når man hæver og sænker styret - og det er fedt at mærke at mekanikken virker. Derudover kører det utrolig godt. Det har QUICK lock - som gør det let at folde løbehjulet når det kan lukkes sammen. På rullevnen har RASK løbehjulet ABEC 9. Vi har vurderet, at RULLEEVNE vægter HØJT når man taler om transport løbehjul - så derfor trækker det klar op.

 

Apollo Phamtom 200 mm løbehjulet gør det også godt. Det er små detaljer som gør at RASK løbehjulet overhaler det. Apollo´s store styrke er udvalget af farver løbehjulet kan købes i. For selve betjeningsmæssigt er det et godt og lækkert løbehjul. MED bæresele. Og det har også HØJ rulleevne med sine ABEC-9 kuglelejer.

 

Reklamations typer på løbehjul

Et løbehjul kan som alt muligt andet også gå i stykker. Vi vil her nævne det som vi hyppigst ser.


Flat spots på hjulet:

Lave man bremse spor på et trick løbehjul slider man hjulet som en gulerod mod et rivejern. Det kan det ikke holde til, og det er ikke noget som er dækket af en reklamation da det er forkert brug af hjulet. Det er til gene for den der kører, for man oplever pludselig at det bumper.

 

Kernen slipper gummiet på hjulet

Hvis du oplever at selve kernen på hjulet slipper gummiet, som vist herunder, så er det en ren reklamation hvor vi bytter omgående.

 

Hjulet sætter sig fast.

Du kan opleve at hjulet virker somom det sætter sig fast. Ergo er det noget med kuglelejerne som gør det ikke vil dreje rundt. Prøv da tag hjulet af og kig om du kan se åbenlyse defekter. Ser dit hjul ud som vist herunder, er det ikke omfattet af reklamationen. Her er tydeligt masser af sand og rust – og det er hele årsagen til lejet er blevet rustent og ødelagt. Derfor drejer det ikke rundt. Sørg såvidt muligt at hold dit løbehjul fra sand og vand. Og også vejsalt når det bliver koldt. Det bedste råd til dette hjul/leje – er at købe et par nye hjul. Vi har 2 stk for under 100 kr – så det er ikke den store udskrivning.

 

 

Decket er hullet på undersiden pga grinding

Det er sjovt at grinde. Men husk du må IKKE grinde på sten – så ødelægger du undersiden af dit løbehjul. Du kan grinde på træ og metal – og smør det gerne med wax/stearin – så friktionen bliver mindre. Her ses undersiden af et deck som er slidt helt igennem fordi der er grindet på sten. Der er blevet hul. Når decket ser sådan her ud er det ikke omfattet af reklamationsretten – men er slidtage.

  

Sådan samler du et løbehjul

ALLE sammenklappelige transport løbehjul ER samlet når du modtager dem. De er blot klappes ud og så kan du køre. Det er let.


De fleste trick løbehjul skal baren blot spændes fast med de 3 clamp bolte/skruer. Se billede herunder – du placerer simpelhen som vist her og spænder – bum så er du i gang J.

På My Hood trick løbehjulene ligger der i kassen også det som hedder en PEG. Det er et lille rør du kan skrue på siden af forhjulet så der kan laves tricks. Sammen med peg´en medfølger der en ny hjulbolt – da denne skal være lidt længere når den også skal igennem PEG´en.

Husk nu. Når du spænder clamp og hjulbolte – så sørg for løbende at spænde efter. Med clampen skal du spænde bolte/skruer på skift og starte forfra og igen spænde dem alle, indtil de ALLE ikke kan spændes mere. Herved opnår du det bedste resultat og kan slippe for at spænde efter hele tiden.

Jeg håber artiklen her har givet dig et indblik i ALT om løbehjul. Er du alligevel i tvivl om noget – så ring endelig 30293634.

 

Mvh

Martin Olsen
Legehjulet.dk

 

 


Mest solgte

Producenter